Idrisz Baba türbéje

No Comments

Idrisz Baba türbéjeIdrisz Baba türbéje a Rókus dombon található egy muszlim síremlék. Mai formájában a Gyermekkórház kertjében található.

Idrisz baba egy 16. századi muszlim veli, egy szentéletet élő ember. Származása ismeretlen,, de feltételezhetően a Balkánról érkezhetett. Híres gyógyítóként tartják számon, a sírhelye zarándokhely lett.

A türbe megépítése 1591-re tehető, a felhasznált építőanyag a terméskő volt. Követve a tanokat, alapja nyolcszögletű, teteje kupolával fedett. A bejárat Mekkával ellentétes irányban van, a szamárhátíves ablakok felett kör alakú kis ablakokat helyeztek el. Az építésekor valószínűleg ólommal vagy cseréppel borították a kupolát, viszont azóta a tartósabb zsindely került rá. A homlokzat eredetisége becses török alkotássá emeli. Munkalehetőség Pécsett – mérnöki állások pécs.

A pestis idején az 1600-as évek derekán a jezsuiták kápolnává alakították, a nevét pedig a pestisesek védőszentjéről, Szent Rókusról kapta. Ezt követően lőporraktár, majd 1912-ben tatarozás miatt fel is tárták. 1961-re nyerte mai alakját, az igazi türbe jellegét. Az ásatások megtalálták Idrisz baba sírhelyét, csontvázát. Zarándokhellyé alakult az országban másodikként, ezen kívül Magyarországon a Budapesten eltemetett Gül baba sírja jelentős még.

Categories: Uncategorized

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük