Hagyományok

No Comments

HagyományokKisebb településeknél is fontos a kulturális élet pezsdítése, így van ez Dabassal is. Havonta jellemző valamilyen programsorozat vagy esemény, amelyet a helyi hagyományőrző csoportok fontos szerepet játszanak. Sáriban találjuk a táj és rétesházat, amely jó kiindulópontja egy eseménynek. Gasztronómiai túrát tehetünk ezzel, megízlelhetjük a tradicionális sári rétest is.

Húsvét előtti fekete vasárnap tartják a téltemető ünnepséget, más néven a Kyselicát. A lányok kiszi-babát készítenek, énekelve, dalolva végigvonulnak a településen, és a patakba dobva azt elköszönnek a téltől.

A dabasi napok nem csak a turistákat, hanem a munkavállalókat is vonzza. A város életében az egyik legnagyobb programsorozat, amely nagy tömegeket tud megmozgatni. A Rock-tér színpadán minden évben neves előadók lépnek fel, kiállításokat tekinthetünk meg, tehetségkutató versenyen vehetünk részt. Főzőversenyeket is lehet tartani, bográcsfőzésen megkóstolhatjuk Dabas ételét.

Októberben tartják a Gyóni napokat, abban a városrészben, ahol Gyóni Géza neves költő született.  Szüreti fesztiválon megkóstolhatjuk az újbort, a jó ízű mustot, vonulhatunk a színes népviseletbe öltözött forgataggal. Dabason az állás dabas oldalon találhat munkát.

Categories: Uncategorized

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük