Derecske történelme

No Comments

Derecske történelmeDerecske város Hajdú-Bihar megyének a keleti részén található, Debrecentől 22 km-re.

A település neve 1291-ről fennmaradt írásos emlékben bukkan fel először. A vidék a régészeti leletek szerint már a honfoglalás előtt lakott terület volt. Derecske régen mezőváros, majd hajdúváros volt, majd 1991-ben kaptam meg a városi rangot.

Derecskének az 1500-as években Bocskai fejedelem kiváltságokat adott. A városban került sor a tiszántúli rendek részországgyűlésének, amelyet Fráter György hívott össze, hogy ellensúlyozza Ferdinánd híveinek szervezkedését.  Ez fontos kiindulópontja volt az Erdélyi Fejedelemség kialakulásának.

1631 nyarán I. Rákóczi György fejedelem, akinek uralkodása alatt az erdélyi gazdaság és politika megerősödött, kiváltságlevéllel telepített Derecskére szabolcsi hajdúkat. Így a település hajdúváros lett.

Az országban egészen az 1500-as évek végig a középkori jellegű településhálózatok voltak a jellemzőek, ám a Habsburg birodalom, és az Oszmán birodalom összecsapása az ország területén nagy pusztításokat okozott, elsősorban a hódoltságokban, és azok vonzáskörzetében, főleg a bihari területeken, amelynek a középpontja Derecske. A törökök 1659-ben, és 1693-ban feldúlták a várost. Később a kassai királyi hatalom fennhatósága alá helyezték a várost. Állást találhat az állás munka derecske oldalon.

Categories: Uncategorized

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük